Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- نیروهای مرزی پاکستان و افغانستان توافق کردند بعد از عید فطر برای مدیریت مرز مشترک با یکدیگر همکاری کنند. به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری میزان، نیروهای مرزی پاکستان و افغانستان توافق کردند بعد از عید فطر برای مدیریت مرز مشترک با یکدیگر همکاری کنند. نمایندگان نیروهای مرزی پاکستان و افغانستان در منطقه اسپین بولدک واقع در بلوچستان و نزدیک مرز چمن با یکدیگر دیدار و درباره همکاری برای مدیریت مرز مشترک به توفقاتی دست یافتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در مذاکرات مرزی که بیش از 3 ساعت ادامه داشت «ندیم سهیل» و سرهنگ «عثمان» به نمایندگی از پاکستان و سرهنگ «محمد شریف» و «محمد عثمان» به نمایندگی از افغانستان شرکت کردند. نمایندگان پاکستان خواستار احداث موانع مرزی در روستاهای مرزی کلی لقمان و کلی جهانگیر بودند که نمایندگان افغانستان با این موضوع موافقت ندارند. به گزارش داون، با اینکه پاکستان و افغانستان درباره ایجاد تأسیسات مرزی با هم توافق ندارند اما متعهد هستند که بعد از عید فطر با مذاکره بیشتر در این زمینه تصمیم‌گیری کنند.
بعد از این مذاکرات پاکستان در دروازه مرزی چمن موسوم به مرز دوستی مراسم ضیافت افطار برای نیروهای مرزی افغانستان برگزار کرد. نیروهای پاکستان در این ضیافت با دادن گل و تقسیم شیرینی از فرماندهان مرزی افغانستان استقبال کردند. رستم شاه موهمند سفیر سابق پاکستان در افغانستان در این زمینه گفت: بستن مرز مشترک به بهانه‌های مختلف روابط با افغانستان را به چالش می‌کشد بنابراین پاکستان باید از چنین اقداماتی خودداری کند. وی افزود: بهبود روابط پاکستان و افغانستان نیاز به مذاکرات جامع دارد و نمی‌توان به یک دیدار معمولی بین سران دو کشور اکتفا کرد. موهمند تأکید کرد: بهتر است پاکستان و افغانستان درباره مبارزه با تروریسم و مدیریت مرز با هم به توافق برسند وگرنه روابط دو کشور به جای بهبود پیدا کردن تیره‌تر خواهد شد. از حدود 2 ماه پیش پاکستان و افغانستان بر سر ایجاد موانع و سیم خاردار در مرز تورخم دچار اختلاف هستند و این مرز برای چند روز بسته بود اما بعد از مذاکره سفیر افغانستان با فرمانده ارتش پاکستان مرز تورخم دوباره باز شد. تنش میان 2 کشور در ماه‌های اخیر افزایش یافته و هر یک از دو طرف، دیگری را متهم می‌کند که برای جلوگیری از حملات گروه‌های مسلح در آن سوی مرز اقدامات لازم را انجام نمی‌دهد.

انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۶۸۵۶۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارتقای راههای سیستان و بلوچستان به بزرگراه نیازمند حداقل حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان اعتبار

ایسنا/سیستان و بلوچستان دبیر شورای هماهنگی راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان گفت: ارتقای تمامی محورهای این استان به بزرگراه نیازمند حداقل حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان اعتبار است.

عطاء اله اکبری در گفت وگو با ایسنا، افزود: طول کلی کریدورهای اصلی استان یک هزار و ۵۵۸ کیلومتر است که تاکنون در این مسیرها ۶۲۸ کیلومتر بزرگراه احداث شده است و همچنین در حال حاضر عملیات ساخت ۴۹۸ کیلومتر باند دوم نیز در حال انجام است.

وی با اشاره به اهمیت بزرگراه در توسعه این استان گفت: هم مرز بودن این استان با کشورهای پاکستان و افغانستان در شرق از یک سو و دسترسی به آب‌های آزاد دریای عمان در جنوب از سوی دیگر بهره‌مندی از منطقه آزاد تجاری - صنعتی چابهار، منطقه ویژه اقتصادی سیستان و بازارچه‌های مرزی در طول نوار مرزی راه را برای نقش آفرینی استان در تجارت، ترانزیت خارجی و مبادلات مرزی فراهم ساخته اما راه‌های این خطه بویژه محور چابهار- میلک در تراز این میزان ترانزیت نیست و برای تسهیل در تجارت توسعه شبکه بزرگراهی استان حائز اهمیت است.

دبیر شورای هماهنگی راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان بیان کرد: بهبود وضعیت راه‌های ارتباطی در سیستان و بلوچستان تضمین کننده اقتصاد این منطقه است زیرا باعث تسریع حمل و نقل جاده‌ای و ارتباط تجاری- ترانزیتی مثبت با کشورهای همسایه به ویژه افغانستان و پاکستان می شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • پاسخ طالبان به موضع پاکستان درباره منشأ حملات تروریستی داعش
  • طالبان: مانعی برای اجرای پروژه تاپی در افغانستان وجود ندارد
  • ارتقای راه‌های سیستان وبلوچستان به بزرگراه نیازمند ۳۰ همت
  • نقش توسعه مسیر ترانزیتی ریمدان در رقابت گوادر-چابهار چیست؟
  • طالبان: داعش از خاک پاکستان وارد افغانستان می‌شود
  • ۳۰۰ هزار میلیارد ریال اعتبار برای ارتقای راه‌های سیستان و بلوچستان نیاز است
  • ارتقای راههای سیستان و بلوچستان به بزرگراه نیازمند حداقل حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان اعتبار
  • پاکستان: حمله به مهندسان چینی در افغانستان طراحی شده بود
  • تمدید اقامت دوماهه پناهجویان افغانستانی در پاکستان
  • مسائل بشردوستانه نباید با سیاست گره بخورد